Många tränar idag på gym som sin främsta motionsform, till exempel genom att lyfta vikter, jobba med styrketräning i hydrauliska maskiner eller genom att använda någon av de maskiner som finns tillgängliga för olika typer av konditionsträning. Det många kanske inte tänker på är hur beroende vi är av teknologi, även när det gäller en sådan sak som att träna – moderna gym är nämligen fulla av teknologisk utrustning som assisterar oss i vår träning.

Den kanske mest uppenbara formen av teknologi på ett gym är löpbanden, som finns på varje respektabelt gym. Löpbanden använder elektronik både för att kontrollera hastigheten på själva bandet och för att registrera information om hur lång sträcka man har gått eller sprungit, hur hög puls användaren har, hur många kalorier hen har förbrunnit och en rad andra uppgifter som är relevanta, såsom löpbandets lutning.

Samma typ av information visas vanligtvis på displayen på en crosstrainer, eller elliptisk träningsmaskin. Till skillnad från ett löpband har en crosstrainer inte ett band man går på, utan två fotstöd som är fästa vid armar som rör sig i en elliptisk rörelse. Denna rörelse gör att det aldrig blir några stötar i ens löpning, som det blir när man springer på ett löpband. Det gör att det är mer skonsamt för lederna att träna på en crosstrainer. Genom att ställa in mer motstånd eller lutning på en crosstrainer kan man också simulera att man går i trappor eller en backe, för att få en mer intensiv träning. Båda dessa träningsmaskiner, löpbandet och crosstrainern, är dock beroende av att användaren själv matar in information om sin längd, vikt, ålder och kön, varje gång den ska användas. Undantaget är om man själv äger ett löpband eller en crosstrainer, eftersom man då kan spara sin information. Om du funderar på att köpa ett eget löpband, så att du slipper gå till gymmet för att dra nytta av dess teknologi, ska du gå in på Löpband.se, där du hittar information om de löpband som säljs hos de flesta sportbutiker.

Teknologin har också smugit sig in i gymmens maskiner för styrketräning. Det allra senaste på den fronten är elektroniska styrketräningsmaskiner, där vikten styrs elektroniskt. Fördelen med sådana maskiner är att man genom dess system kan skapa en egen användare, och ”logga in” på maskinerna med ett kort. På detta sätt kan maskinerna komma ihåg vilka vikter man använde sist, och kan registrera ens utveckling över tid. Teknologin bidrar på detta sätt till att göra ens träning mer tidseffektiv, eftersom man inte behöver slösa tid på att justera vikterna på egen hand – det gör maskinen automatiskt. Sannolikt kommer denna typ av teknologi att integreras i fler maskiner i framtiden.