Biljard är en sport med långa anor, då de första spåren av biljardliknande spel är så gamla som från 1100-talet. Nästan lika länge har det funnits biljardköer, och de är med andra ord ett sportredskap som verkligen bär på traditioner. Samtidigt har modern teknik påverkat hur man tillverkar biljardköerna och vilka material de tillverkas av, vilket har gjort att traditioner och teknik möts i en blandning som skapar de bästa förutsättningarna för biljardspelare.

Det går idag att köpa biljardköer för så lite som några hundralappar, och så mycket som uppemot 20 000 kronor. Det finns en mängd olika faktorer som gör att priserna kan skilja sig så mycket åt. Biljardköns konstruktion kan nämligen delas in i delar som köspets, köben, köläder, skaft, grepp med flera. Alla dessa detaljer kan skapas i olika kvaliteter och med olika material och detaljer, vilket sammantaget gör att priset antingen kan hållas lågt eller bli skyhögt.

Traditionellt tillverkas biljardköer av sockerlönn, ett hårt träslag som tål alla de stötar en biljardkö utsätts för. Moderna köer är dock lika ofta tillverkade av glasfiber eller olika kompositmaterial, som kolfiber. Skaftet går vanligtvis att dela på två med hjälp av en gänga i mitten av skaftet. Även denna gänga kan variera i kvalitet och material. Plast är det vanligaste, men det förekommer även rostfritt stål, mässing och trä. Vissa specialtillverkade köer har också gängor gjorda av ben, horn eller andra dyrare material.

Andra sätt som en biljardkö kan specialiseras och dekoreras är genom att lägga in mönster i olika material i greppänden av skaftet. Det är till exempel vanligt att man gör inläggningar i träet av exotiska träslag som cocobolo eller bocote, eller andra material som pärlemor eller ebenholts. Olika typer av lindningar gör att spelaren kan få bättre grepp om kön. Det kan till exempel vara läder eller linne. Lite billigare köer har ofta en lindning av nylon, vilket många inte tycker ger en lika bra känsla som materialen av högre kvalitet. För en nybörjare finns det dock ingen anledning att köpa de allra dyraste köerna.

Om du skulle vilja prova på biljard utan att köpa någon kö kan du åka till O’Learys i Mall of Scandinavia, där du kan spela biljard med dina vänner och samtidigt äta gott.