Att blogg om löpning kan vara ett utmärkt sätt att få utlopp för sitt stora intresse. Har man en stor drivkraft kan bloggandet övergå till en hel verksamhet. Många har börjat blogga om träning för att sedan kunna sysselsätta sig helt genom att utöva sin egen hobby.

Verktyg för en digital verksamhet

Att ha en verksamhet på nätet som handlar om exempelvis löpning, ställer samma krav på verktyg som vilken annan verksamhet som helst på nätet. Ska man bygga en större webbplats för att exempelvis erbjuda olika träningsprogram eller expertis, behöver man ett bra verktyg för att administrera sitt innehåll. Här får man skilja på så kallade CMS verktyg och CRM. Ett CMS verktyg är ett verktyg som gör det lätt att bygga och underhålla webbsidor. Ett bra exempel är WordPress. Så vad är egentligen crm och när behövs det? Till skillnad från ett CMS verktyg kan ett CRM hålla reda på kundkontakter och sköta den biten som har med själva kundrelationen att göra. Detta kan vara ett utmärkt verktyg om verksamheten växer snabbt.

Var startar man?

Har man inga kunder eller läsare, kanske det är bäst att starta med något enkelt som en vanlig blogg. Med WordPress kommer man snabbt igång. En kartläggning av vilka bloggar som redan finns inom löpning är ett smart drag och ger inspiration. Då kan man även se vilka hål som finns att fylla. Kanske har man möjlighet att kunna erbjuda information inom en särskild gren av löpningen. Genom att specialisera sig skapar man en identitet och berättigande, samtidigt kan förstås andelen läsare bli mindre. Kort och gott bör man skriva om sådant som man själv går igång på.

Ämnen att blogga om

Skapar man en blogg om löpning är det förstås löpning som ska vara i fokus. Här kan man välja om man vill vara personlig eller mer informell och generell i sina artiklar. Här kommer exempel på ämnen man kan skriva om för att komma igång och skapa intresse:

  • Hur blir man snabbare på milen?
  • Är löpning bra för viktminskning?
  • Hur man tränar inför ett maraton.
  • Egna erfarenheter av att komma igång med löpning.
  • Behövs löparklockor?

Kan man tjäna pengar på att blogga om löpning?

Det går förstås att tjäna pengar på att blogga om olika saker. Ofta sker det genom reklamsamarbeten. Då måste man ange detta på bloggen. Innan detta kan bli aktuellt måste man förmodligen blogga flera år, eller åtminstone ha 1000-tals läsare varje vecka. Det går inte att säga vilken förtjänst som går att få, då det finns ett för stort spann. Det enda som går att säga, är att det kommer krävas tålamod och mycket arbete. Därför är det bra att ha sitt eget intresse för löpningen som en drivande motivator.