Smarta armband, eller aktivitetsarmband som det även kallas, blev årets julklapp 2014. Det har sedan dess blivit en kategori av produkter som nästa alla använder. I det här inlägget ska vi titta på ett specifikt märke av aktivitetsarmband nämligen – Fitbit.

Om Fitbit

Företaget Fitbit grundades i USA, närmare bestämt i Kalifornien, 2007. Därmed är Fitbit en av de första tillverkarna av aktivitetsarmband för konsumenter. Innan dessa smarta armband kom ut på marknaden fanns det endast sportklockor att tillgå. Men sportklockor ansågs vara krångliga att använda och därför blev det mer eller mindre uteslutande en produkt för elitsatsande idrottare.

Fitbit såg därför ett potentiellt hål i marknaden genom att skapa en lättanvänd produkt som var inriktad mot vanliga konsumenter och motionärer. Med hjälp av teknikutvecklingen kunde man kombinera smarta telefoner med detta aktivitetsarmband. Idag har Fitbit lanserat en hel kollektion av smarta armband.

Bra för vardagsmotionärer

För den som inte satsar på att bli elitidrottare utan snarare bara vill hålla koll på att man rör sig tillräckligt mycket är ett aktivitetsarmband ett bra tillvägagångssätt. Armbandet har man på sig dygnet runt vilket är perfekt när man är ute och går med sin Bugaboo Fox barnvagn eller är ute och handlar. Varje steg registreras och man vet därför mot slutet av dagen om man behöver ut och gå ytterligare eller inte.

Bra för elitidrottare

För elitidrottare finns användbara funktioner som pulsmätare och gps. Genom att ha på sig armbandet dygnet runt avläses vilopulsen och du kan därmed se hur den förbättras ju mer du tränar.

Med gps-funktionen aktiverad kan du se din löprunda på en digital karta och hur lång den var. Du kan därför hitta bra motionsspår du kan återgå till.

Olika produkter från Fitbit

Fram till och med december 2018 finns följande produkter tillgängliga från Fitbit:

  • Ace (armband)
  • Flex 2 (armband)
  • Alta (armband)
  • Alta HR (armband)
  • Charge 3 (armband med större display)
  • Versa (klocka)
  • Ionic (klocka)
  • Aria 2 (våg)

Funktioner i Fitbit-appen

Till alla produkter från Fitbit kan du få företagets egna app som heter just Fitbit. I appen finns många användbara funktioner för att hålla koll på din dagliga aktivitet.

Ställ in mål

Du kan i appen ställa in exempelvis målvikt och hur många steg du siktar på att gå varje dag. Du får sedan notifikationer när du är i närheten av målet och när du har uppnått målet. Just det där med att få en notis när du börjar närma dig kan vara en ordentlig morot för att gå några extra steg för att uppnå målet.

Se tydlig statistik

Du kan enkelt se hur många steg du har gått i appen. Det går även att se på själva enheten för vissa modeller. Följ upp hur det har gått vecka för vecka.

Sömnkvalitet

Genom att sova med armbandet på kan appen även bedöma hur god din sömnkvalitet är.

Tävla mot kompisar

Lägg in dina vänner som också använder Fitbit så kan ni tävla mot varandra. Du ser hur många steg kompisarna har gått och du kan även utmana dem i olika typer av tävlingar.