Klättring är en sport som kan utövas i en mängd olika former, både inomhus och utomhus. Några av”grenarna” inom klättring är klippklättring, isklättring, alpin klättring och traditionell klättring. En ”gren” inom klättring går ut på att man inte ska använda sig av någon utrustning när man klättrar. Det handlar om så kallad friklättring, som kan skiljas från det som kallas för sportklättring eller aidklättring. Det som menas med att friklättring är en gren som inte använder utrustning är att utrustningen endast är för säkerhetens skull. Klättraren tar sig med andra ord uppför klippvägen helt för egen maskin. Inom sportklättring eller aidklättring tar man istället aktivt hjälp av sin utrustning för att ta sig uppåt.

Den utrustning som klättrare använder sig av, oavsett gren, är bokstavligen livsviktig, eftersom klättrarens liv kan hänga på de karbinhakar, rep, slacklinor och krokar de tar med sig uppför klippväggen. Därför är det också otroligt viktigt att utrustningen håller hög kvalitet och är utvecklad för sitt särskilda syfte. Ett exempel på detta är borrbultar, som har utvecklats särskilt för att användas på släta klippor. Borrbultar är en typ av fast förankringspunkt för klättraren att fästa rep och linor i, och är oftast en expanderbult eller limbult. De är en nödvändig del av utrustningen när man ska klättra på en slät klippvägg, eftersom man där inte kan använda sig av andra typer av förankringspunkter, som kilar, kamkilar eller hexentrics.

En annan del av en klättrares utrustning som kan skydda hens liv är hjälmen. Vid många typer av klättring skulle hjälmen inte göra någon skillnad vid ett fall, eftersom man befinner sig så högt upp att fallet skulle vara dödligt oavsett. Hjälmen kan dock skydda huvudet mot fallande stenar, vilket är ytterligare en fara klättrare möter. Vid andra typer av klättring närmare marken, som bouldering, skyddar hjälmen också vid fall.

Om du vill prova på en form av lättare klättring och friluftsäventyr, som inte kräver någon utrustning och som inte medför någon fara för livet, ska du spana in Äventyrsbanan. Det är inte bara ett roligt sätt att tillbringa en söndag, utan också en perfekt aktivitet när man ska arrangera evenemang som en svensexa i Stockholm.