När man tänker på sport och teknologi kanske man bortser från simsporten. Man kanske tänker att det bara handlar om en baddräkt och lite vatten – inget kunde vara mer felaktigt. Simsporten är tvärtom en av de mest tekniska idrotter man kan ägna sig åt, och själva simdräkten är numera ett mycket högteknologiskt plagg som är avsett att förbättra simmarens tider avsevärt.
Teknisk sport
För vardagsmotionären som simmar några gånger i månaden kanske det räcker med en hyfsad simteknik, för att komma framåt och få en rejäl träningsdos för de flesta muskelgrupper i kroppen. Det kanske till och med är en fördel om man har lite sämre simteknik eftersom man därigenom behöver kämpa sig fram genom vattnet och får hjärtat att arbeta hårdare.
För tävlingssimmarna däremot är det viktigt att ha en så optimal simteknik som möjligt för att spara på krafterna, öka hastigheten och skala av tiondelar på sluttiden. De fyra simsätten har alla sin uppsättning fördelaktiga tekniker och vi har inte utrymme här att gå igenom alla.
För att träna rätt teknik är det bra om du går med i en simklubb med tävlingsverksamhet. Gärna så tidigt som möjligt eftersom det kan vara svårt att träna bort en felaktig simteknik. De större områdena att tänka på inom simtekniken är andningsteknik, balans, armtag, handen och armens vinkel mot vattnet, hur man använder benen, att man ligger rätt i vattnet och att man använder huvudet på rätt sätt. Ett viktigt avsnitt, där tävlingssimmaren ofta kan skala bort tiondelar på sin tid, är att nöta in en bra vändningsteknik.
För att få extra tillfälle att träna på all denna simteknik kanske du borde bygga en egen pool hemma, hos byggmax hittar du det mesta du behöver. Kanske det räcker med att bygga en skön bastu att koppla av i efter de hårda träningspassen.
Simdräkten
De moderna simdräkterna är framtagna för att ge ett så lågt motstånd mot vattnet som möjligt, samtidigt som de ska ge maximal flexibilitet åt simmarens kropp och stötta dennes muskler. Materialet i dessa dräkter är ofta spandex eller nylon som ger ett lågt vattenmotstånd. Dessutom är dräkterna tajta för att inte vatten eller luft ska finnas kvar i dräkten och hindra framfarten hos simmaren.
Under ett par säsonger slogs 130 världsrekord inom simgrenarna. Det var dels under sommar-OS 2008 och dels i det efterföljande sim-VM 2009. Under dessa tävlingar använde alla som satte rekord eller tog medalj de nya superbaddräkterna som gav extra flytförmåga. Det Internationella Simförbundet förbjöd inför säsongen 2010 alla sådana dräkter, och införde även restriktioner på hur mycket av simmarens kropp som dräkten får täcka. För män tillåts endast badbyxor som slutar under naveln och som slutar ovanför knäna. För kvinnor gäller samma regel för knäna medan deras simdräkter få gå upp och även täcka axlarna, men inte nacken.
Man diskuterade hur pass mycket supersimdräkterna påverkade resultaten. Tillverkarna hävdade att farten ökade mellan 4-8 % medan en studie hos en idrottshögskola bara kom fram till en fartökning på 0,34 %. Efter regeländringarna har världsrekorden fortsatt att komma i en stadig ström, så det verkar som att dräkten inte var hela förklaringen.