Idag räknas faktiskt E-sport som en av de populäraste idrotterna Sverige. Många som tillör en äldre generation, som knappt ens hört talas om begreppet, undrar nog hur detta gått till. E-sport innebär tävlingar i datorspel som är särskilt utformade för att mäta de tävlandes förmågor och som inte bygger allt för mycket på ren tur. Som vanliga dataspel kan göra. Flera av de populäraste spelen är dock titlar som de flesta känner till och många spelar hemma, för skojs skull. Star Craft och Counter Strike är exempel på detta. E-sport är inte bara populärt bland deltagarna utan numera även en riktigt stor publiksport. Tävlingarna streamas online och refereras ofta, precis som traditionella sporthändelser. Klassiska uppgörelser kan man sedan titta på om och om igen på till exempel Youtube.

Kan man försörja sig på E-sport?

 

Ett exempel på en svensk jättetävling är Dreamhack Masters i Malmö. Där vinner de tävlande prispengar om de placerar sig bra och det finns faktiskt många heltidsproffs inom E-sport. Det fungerar som inom vilken idrott som helst. Förutom prispengar kan de tävlande få betalt bara för att ställa upp och många tjänar även stora pengar på sponsorkontrakt eftersom de är mångas idoler. Vissa grenar inom E-sport innebär att man deltar i lagtävlingar, i andra deltar man individuellt. Hela lag kan bestå av professionella spelare som reser mellan turneringar världen över. De agerar ofta lika seriöst som vilka idrottsmän som helst och lägger ner mycket möda på att äta sova och naturligtvis träna optimalt. I vilka E-sporter det finns mest pengar beror mycket på hur populära spelen varit. Tidigare har Starcraft varit ett spel där det funnits mycket pengar men nu ligger spelet Leauge of Legends bra till.

Vilka egenskaper behöver man för att bli skicklig

Många har den uppfattning att det är förslappande att sitta framför datorn timme efter timme men E-sport kan faktiskt vara fysiskt krävande och då måste man som E-sportare se till att hålla sig i hygglig fysisk form. Men det handlar framförallt om att vara bra på små, blixtsnabba rörelser ha snabba reflexer och god koordination mellan öga och hand. Exakt vilka förmågor som krävs varierar lite från spel till spel men dessa egenskaper behöver man i princip alltid. Ofta är strategiskt tänkande mycket viktigt och man måste kunna se vilka konsekvenser ett visst beslut kommer att få senare i spelet. Ingår man i ett lag tillkommer ytterligare en faktor som handlar om att verka tillsammans med andra på ett optimalt sätt. Den mentala biten är givetvis också viktig och alla som E-sportar på hög nivå kan hantera stor press utan att det försämrar prestationerna. Glöm inte bort utrustningen! På http://www.allaannonser.se/ kan man ofta hitta gear för E-sport till förmånligt pris.