Som med allt annat i vårt moderna samhälle går utvecklingen framåt, teknik och komponenter förbättras kontinuerligt. Inom sportens och ishockeyns värld sker samma framsteg både med utövarna och den utrustning de använder. I denna dyra sport behöver man betydligt mer grejor än exempelvis fotboll. Speciellt under luppen har målvakternas skydd varit med de nya innovationer som framtagits. Förr i tiden var målvakterna nästan nakna, i vart fall om man jämför med dagens. Leif “Honken” Holmqvist exempelvis spelade utan vare sig hjälm eller mask på sin tid, han var ändå landslagsmålvakt åren -65 till -75. Jämfört med den tiden har mycket skett med remmar och material, framförallt har allt blivit lättare viktmässigt både för målvakter och utespelare. En ishockeyspelare har benskydd, vadderade byxor, suspensoar, axelskydd, armbågsskydd, skydd för hals, struphuvud mun och tänder, hjälm, handskar och även skridskor. Målvakten kan lägga till ytterligare specialutrustning, många – icke insatta – förundras att spelarna överhuvudtaget kan röra sig med allt detta på kroppen.

Blixtar och dunder, magiska under

Under USA-VM ishockey i Colorado Springs 1962 inträffade flera under och mirakel som gått till världshistorien. Att Sverige som ditintills aldrig besegrat ett lag från Kanada och dessutom slog USA var det första miraklet. Finalsegern mot just Kanada och det dramatiska slutet var det andra miraklet. Tredje bedriften som gått till historien var Lennart Hylands referat: “Den gliiiider in i mål, den glider in i mål”. Det avgörande målet kom i slutet när Kanada tagit ut målvakten och Sverige slår pucken i tom kasse. Dubbel-Nisses klubba visades på TV nyligen, det var den klubban som förpassade pucken in i mål. Det var i Antikrundan och klubban värderades till omkring 10 000 kronor. Ett tag dök apropåer upp om att klubban skulle vara falsk då den var av fel märke, inte det som Nisse vanligtvis spelade med. Men förklaringen kom: Han hade fått en klubba från båset då hans hade gått sönder, så det var inte ordinarie trästicka som blev historisk. Den klubban som gjort målet togs till Sverige och kom på omvägar så att bli objekt i ett av landets populäraste antikprogram trots att den “bara” var 52 år gammal.

Gameday, nedsläpp väntar

Sverige är en stor ishockeynation och har producerat många världsartister. Ulf Sterner blev den förste i NHL (1964) och har följts av hundratals därefter. Alla dessa professionella spelare och de från andra länder har medfört att utvecklingen med utrustning gått snabbt framåt till gagn för dagens unga som vill prova på. Men även souvenirer är populärt och särskilt då från världens proffsigaste liga. Till ungdomar: köp hockeytröjor i NHL shop Sverige. Tröjor, jackor, kepsar, mössor, väskor, märken och mycket mer finns att tillgå. Men använd bara dessa som outfit utanför rinken. För ishockeyspelande ungdomar behövs andra prylar. Utrustningen är dyr varför föräldrar uppmanas att byta med varandra och köpa begagnat i första hand. När ungdomen kommit upp i junioråldern kan det krävas mer avancerad utrustning. Skydd är viktigt för att undvika skador. Tandskador och skador mot huvud, fingrar och fötter är de mest vanliga för barn upp till 15 år som spelar ishockey. Försök skydda dem ännu bättre.